icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter

Verwachting: 25% meer inbraken tijdens zomer


De huizen van vakantiegangers zien er vaak (tijdelijk) onbewoond uit, waardoor inbrekers op een onbewaakt ogenblik hun slag kunnen slaan. Het percentage glasschades dat veroorzaakt wordt door inbraak ligt tijdens de zomer dan ook hoger dan in de maanden ervoor en erna, dat blijkt uit cijfers van Glas.nl.

Minder woninginbraken sinds 2013

Het aantal inbraken in woningen is sinds 2013 afgenomen. Ten opzichte van 2012 werd er in 2013 al 5 % minder ingebroken. Tot nu toe is deze trend in 2014 ook zichtbaar. In mei 2014 vonden 20% minder inbraken plaats dan in dezelfde maand een jaar eerder. Toch is er telkens tijdens de zomermaanden weer een piek in het aantal inbraken zichtbaar. Het aantal glasschades dat in die periode ontstaat door inbraak, is dan vele malen hoger dan in de maanden eromheen. Uit cijfers van Glas.nl valt te verwachten dat er deze zomervakantie een stijging van zo’n 25 procent plaatsvindt in het aantal woninginbraken.

Inbraakpreventie

Uiteraard zijn er een aantal dingen die mensen zelf kunnen doen om de kans op inbraak zo veel mogelijk te verkleinen. Om mensen hiervan bewust te maken, hebben het ministerie, de politie en het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) een campagne opgezet. De campagne heet “Inbrekers gaan niet met vakantie” en moet mensen ervoor waarschuwen de nodige maatregelen te treffen wanneer zij op vakantie gaan, om hun huis er zo bewoond mogelijk uit te laten zien.

Tips:

  • Vraag buren op uw huis te letten als u op vakantie gaat. Zij kunnen een oogje in het zeil houden wanneer u er niet bent.
  • Vraag iemand om de planten water te geven en de binnenkomende post buiten het zicht te leggen. Zo voorkomt u dat inbrekers gemakkelijk kunnen zien dat u al een tijdje niet thuis bent geweest.
  • Daarnaast kunt u vrienden, familie of buren vragen om af en toe de auto op uw oprit te zetten, zodat het lijkt alsof u thuis bent.
  • Installeer tijdsschakelaars op lampen zodat uw huis er ook ‘s avonds bewoond uitziet.

Verder kunt u ook inbraakvertragend glas laten plaatsen. Dit is speciaal veiligheidsglas wat een inbraak bemoeilijkt en vertraagt. Hiermee duurt het voor een inbreker zeker een aantal minuten om binnen te komen. Deze vertraging kan vaak al voldoende zijn om de inbraakpoging te staken.

-->