icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
U kunt ons bellen op 0800-0003

Wij zijn 24/7 open

Alles wat u moet weten over HR en HR++ glas


Wanneer u overweegt om HR++ glas te bestellen of te (laten) plaatsen, dan is het van belang om te weten waar u op moet letten. Glaspunt plaatst al 35 jaar HR glas in woningen door heel Nederland en vertelt u alles wat u moet weten. Mocht u vervolgens besluiten HR++ isolatieglas te laten plaatsen dan weet u precies wat het is, hoe het werkt, wat het kost én waar u terecht kunt voor uw bestelling of opdracht.

Wat is HR++ glas?

HR++ glas (ook wel hoogrendementsglas) is een type dubbel glas dat extra goed isoleert dankzij een reflecterende metaalcoating en isolerende gasvulling tussen de glasbladen. Hoe groter het aantal plussen in de naam van het glas: HR, HR+, HR++ of zelfs HR+++ (ook wel triple glas), hoe hoger de isolatiewaarde.

Wanneer is het HR, HR+, HR++ of HR+++ glas?

De HR classificatie wordt toegekend op basis van de isolatiewaarde van het glas. Deze isolatiewaarde wordt op zijn beurt weer bepaald aan de hand van de zogenaamde U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter de isolatie.

De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Oftewel de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m²) glas verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen binnen- en buitenkant van het glas. In België noemt men het de K-waarde.

  • HR glas Isolatie- of U-waarde groter dan 1,7 en kleiner of gelijk aan 2,0 W/m²K
  • HR+ glas Isolatie- of U-waarde groter dan 1,2 en kleiner of gelijk aan 1,6 W/m²K
  • HR++ glas Isolatie- of U-waarde groter dan 0,9 en kleiner of gelijk aan 1,2 W/m²K
  • HR+++ glas Isolatie- of U-waarde kleiner of gelijk aan 0,9 W/m²K

Ter vergelijking: Standaard dubbelglas heeft een isolatie- of U-waarde groter dan 2,8 W/m²K. Voor enkelglas geldt een isolatie- of U-waarde groter dan 5,6 W/m²K.

Goed om te weten. In geval van zowel nieuwbouw als renovatie van een bestaande woning stelt de gemeente een minimale eis aan de U-waarde van de beglazing wanneer u een bouwvergunning aanvraagt. De U-waarde van de beglazing dient minder dan 1,6 W/m²K, gelijk aan HR+ glas te zijn. Voor subsidies op dubbelglas geldt er vaak een andere eis. Meestal vraagt men om een U-waarde gelijk aan die van HR++ glas.

Leuk om te weten. HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan oud dubbelglas.

Ook leuk en goed om te weten. HR++ glas isoleert beter dan een goed geïsoleerde spouwmuur!

Wanneer kiest u voor welk type HR glas?

HR dubbelglas. Wordt hoofdzakelijk nog toegepast bij glasschade herstel. De opvolger van standaard dubbelglas. Hier werd als eerste een metaalcoating aan de binnenzijde (spouwzijde) van het glas toegepast.

HR+ isolatieglas. De opvolger van HR dubbelglas. Hier wordt naast voornoemde coating ook een gasvulling i.p.v. een droge luchtvulling toegepast. HR+ glas wordt alleen nog in de vervangingsmarkt gebruikt.

HR++ glas. De opvolger van HR+ isolatieglas. Hier wordt een verbeterde coating toegepast met een argon gasvulling. Dit is momenteel het meest toegepaste dubbel glas.

HR+++ glas. Dubbelglas bestaande uit drie glasbladen met twee spouwen. De twee buitenste ruiten zijn aan de binnenzijde voorzien van de verbeterde Hoog Rendement coating en de spouwen zijn gevuld met edelgas. Kan vanwege de totale dikte van het glaspakket in veel gevallen alleen toegepast worden in nieuwe kozijnen.

De voordelen van HR++ Glas

Woningisolatie door middel van HR glas is een slimme investering dat zich gegarandeerd terugbetaald in wooncomfort, lagere vaste lasten en een duurzamere wereld. Lees meer over de vele voordelen van het plaatsen van HR++ glas.

1. Hoger wooncomfort

HR++ glas biedt meer comfort in uw woning. Zo heeft u geen last meer van koudeval bij de ramen en is er minder tocht in de kamers. Een beter gereguleerde luchtcirculatie zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid waardoor u minder of zelfs helemaal geen last meer heeft van condens op de ramen. Hierdoor heeft u minder kans op schimmels en dus een gezondere leefomgeving. Ten opzichte van enkel glas heeft HR++ glas ook een geluiddempende werking. Daarnaast blijft de woning dankzij HR++ glas in de zomer koeler.

2. Lagere vaste lasten

Door te kiezen voor HR++ glas verliest uw woning minder snel warmte. En minder warmteverlies betekent minder stookkosten. Bij een gemiddelde woning met 20 m² HR++ glas en een gemiddelde besparing van €23,-/m² kunt u €460,- per jaar besparen op de energiekosten.

3. Waardestijging van de woning door verhoogde duurzaamheid

HR++ glas door uw gehele huis zorgt mogelijk voor een beter energielabel. Wanneer u in HR++ glas investeert, komt deze investering in het geheel terug in de waardevermeerdering van de woning. Woningen met een beter energielabel worden sneller verkocht.

4. Beter voor het milieu

Doordat u bespaart op het energieverbruik, is de woning minder belastend voor het milieu. Energieverbruik betekent immers CO2-uitstoot.

5. Inbraakwerende werking

HR++ glas is sterker en dikker dan enkel glas en veel andere glassoorten. Hierdoor is HR++ glas voor inbrekers logischerwijs ook een grotere drempel. De gelegenheidsinbreker zal liever een andere woning kiezen wanneer uw woning is voorzien van ramen en deuren met sterk HR++ glas.

Hoe herkent u zelf HR++ glas?

HR++ glas herkent u het snelst aan de hand van de code geprint in de spouw van het glas. In dat geval zal er HR in de code zijn opgenomen. U kunt het echter ook herkennen aan de hand van de onzichtbare metaalcoating. Hiervoor heeft u een aansteker of smartphone met zaklamp nodig. Lees verder om te leren hoe u zelf HR++ glas herkent met behulp van de coating. 

Glas codering en HR++ informatie

Vrijwel alle ramen met HR++ glas zijn voorzien van een code geprint op een aluminium strip tussen de glasbladen (ook wel in de spouw). Deze code zal in dat geval de toevoeging HR++ bevatten. Daarnaast kan het zijn dat er door de fabrikant een sticker op het glas is met de betreffende HR++ info. Is dit niet het geval dan kunt u aan de hand van de code bij de glasfabrikant navraag doen. De fabrikant kan u precies vertellen welk type glas er is geleverd.

HR++ glas herkennen aan de metaalcoating

HR++ dubbel glas heeft een vrijwel onzichtbare metaalcoating aan de binnenzijde van één van de glasbladen. Met behulp van deze coating kunt u bepalen of u HR glas heeft. Pak een aansteker of gebruik de ledlamp van uw smartphone. Houd de vlam of lamp op ongeveer 5 cm. van het glas. U ziet nu in de weerspiegeling van de ruit 4 vlammetjes. In het geval van HR glas heeft de tweede of derde vlam een iets afwijkende kleur.

Het KIWA keurmerk voor HR glas

Aan het keurmerk KIWA kunt u zien dat het over HR glas gaat, zij keuren namelijk de isolatiewaarde van alle HR glassoorten.

Hoe werkt HR++ isolatieglas?

De reflecterende metaalcoating (of HR coating) aan de binnenzijde van HR glas reflecteert warmtestraling waardoor de warmte binnen blijft. De gasvulling tussen de glasbladen zorgt ervoor dat de kou van buiten niet wordt doorgegeven aan de binnenruit en dat de warmte van binnen niet wordt doorgegeven aan de buitenruit.

Reflectie van warmte dankzij onzichtbare metaalcoating

De genoemde metaalcoating is vrijwel onzichtbaar maar zorgt er desondanks voor dat de warmtestraling van bijvoorbeeld uw radiator gereflecteerd wordt. Zo blijft het grootste gedeelte van de warmte in uw woning zodat u niet voor niets stookt. De HR++ coating zorgt er tevens voor dat u in de winter profiteert van de warmtestraling van de zon terwijl u in de zomer minder last heeft van de zonnewarmte.

Warmte isolatie dankzij veilige gasvulling

De ruimte tussen de glasbladen van HR glas (ook wel de spouw genoemd) is gevuld met een edelgas. Voor de extra-isolerende eigenschappen van HR++ isolatieglas worden de edelgassen argon en krypton gebruikt. Deze zijn volledig veilig en niet schadelijk voor mens en milieu. Naast voorkomen dat kou wordt doorgegeven aan de binnenruit zorgt de gasvulling er ook voor dat de warmte van binnen niet getransporteerd wordt naar de buitenruit. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij de droge luchtvulling die gebruikt wordt bij standaard dubbelglas. Zowel warmteverlies als koudebrug worden zo door de gasvulling geminimaliseerd.

Wat kost HR++ glas en hoeveel kunt u besparen?

Energielabel A dankzij plaatsen HR++ glasOverweegt u HR++ glas te bestellen of te laten plaatsen? Bij Glaspunt berekent u gemakkelijk en snel, zelf de kosten van HR++ glas. De weergegeven prijzen zijn inclusief levering en plaatsing van het glas. Bovendien ontvangt u een indicatie van de jaarlijkse energiebesparing van ons. We gaan daarbij uit van de beste kwaliteit HR++ hoog rendement glas, daarom krijgt u bij Glaspunt altijd 15 jaar garantie op glas inclusief plaatsing. Tegelijkertijd ziet u de jaarlijkse besparing op uw energierekening. Wel zo handig.

Hoeveel bespaart HR++ glas t.o.v. enkelglas?

Per m² HR++ glas is de besparing t.o.v. enkelglas ongeveer 23 euro per jaar. Dit is afhankelijk van de huidige energieprijzen en de eigenschappen van de woonruimte waar HR glas wordt geplaatst. Hoe hoger de gasprijs, hoe hoger de besparing. In de woonkamer stookt u waarschijnlijk meer dan in de slaapkamer dus zal de besparing in de woonkamer hoger zijn. Als u in de rekenmodule het vertrek en het huidige glas aangeeft dan rekenen wij direct de energiebesparing uit.

Bereken direct de prijs voor HR++ dubbelglas én uw energiebesparing

Bereken besparing

De prijs van HR++ glas is o.a. afhankelijk van de benodigde grootte, dikte, en samenstelling van de glasplaten. Wij bekijken uw aanvraag zorgvuldig zodat uw hoog rendement glas aan de normen en eisen voldoet. Zo zorgen wij er bijvoorbeeld altijd voor dat het HR++ glas de juiste dikte en samenstelling heeft t.o.v. de oppervlakte, windbelasting en veiligheidsvoorschriften. Als we vragen hebben nemen we eerst contact met u op via e-mail.

Heeft u verder nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u ondanks bovenstaande informatie nog vragen heeft over bijvoorbeeld de verschillende typen HR++ glas, veiligheid, type glasplaten of ventilatiemogelijkheden. Heeft u liever eerst advies van een deskundige, neemt u dan gerust contact met ons op, onze experts helpen u graag verder.

Wilt u dat we langskomen voor advies op maat?

Glaspunt plaatst HR++ glas in heel Nederland. Als u de maatvoering van de ruiten niet bij de hand heeft of de situatie vraagt om advies van een ervaren glaszetter dan kunt u natuurlijk direct met ons bellen of het contactformulier invullen. Inmeten en advies aan huis is altijd gratis en de offerte die u ontvangt is geheel vrijblijvend.

Glaspunt plaatst HR++ glas in woningen door heel Nederland. Bij u straks ook?

-->