icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter

Energiebesparing van zestig procent mogelijk in tuinbouwkas door innovatief dubbel glas


Tijdens het Greentech evenement van 2014 werd de ID-kas verkozen tot één van de winnaars van de Green Tech Innovation Awards.  De ID-kas is een verdere ontwikkeling van de Venlokas en door het gebruik van een speciaal dubbel glas met coating kan tot wel zestig procent op energie worden bespaard.

Ten opzichte van de Venlokas bestaat de ID-kas uit dubbel glas met een antireflecterende coating. Gewoon dubbel glas laat in een kas twintig procent minder licht door. Dankzij deze antireflectielaag wordt er meer licht door gelaten en deze zorgt er bovendien voor dat de kas goed geïsoleerd is. Met de ID-kas kan daardoor tot wel zestig procent energie bespaard worden.

De ID-kas is een ontwikkeling van Technokas, Duijvestijn Tomaten, Boal Stystemen en Scheuten Glas. De kas is ontwikkeld om een waardevolle bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van duurzame tuinbouw.

Duurzame toepassingen van glas

Naast deze vorm van ontwikkeling zijn er nog veel meer duurzame toepassingen van glas. Uiteindelijk kan er met de verdere ontwikkeling van glas steeds meer energie bespaard worden. Zo kunnen we op termijn duurzame constructies ontwikkelen die ervoor zorgen dat onze woningen en gebouwen energieneutraal zijn. Studenten van de TU Delft werken aan zo´n project. Zij hebben een constructie bedacht en gebouwd waarin een rijtjeshuis uit de jaren 60 energieneutraal wordt. Om het huis hebben zij een soort schil gebouwd van speciaal glas met zonnepanelen daarin geïntegreerd. De glazen kasconstructie vormt een isolerende laag en geeft bovendien het hele jaar door warmte af.

Dat er in de tuinbouw met de ID-kas nu al een besparing van zestig procent op energie mogelijk is, is fantastisch. Laten we vooral verder gaan met de technologische ontwikkeling van glas, want hoe duurzamer, hoe beter!

-->