icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter

Uw raam als energiecentrale.

Al eerder schreven wij over ons dubbel glas, dat in voorkomende gevallen een warmte of koude isolerende werking heeft. Dit door een coating op het glas en een gasvulling tussen de spouw van de twee glasbladen. Maar nu komt daar nog een schepje bovenop. Niet alleen werkt glas isolerend, maar in de nabije toekomst kan glas zelfs fungeren als een kleine energiecentrale die warmte en koeling kan genereren.

Slim raam werkt energiebesparend

Chinese wetenschappers ontwikkelden een 'slim' raam dat zowel energie kan besparen als opwekken. Dit kan de verwarmings- en koelingskosten voor gebouwen aanzienlijk verminderen. Zij ontwikkelden een materiaal dat bij bepaalde temperaturen wel of geen infrarood licht doorlaat en tegelijkertijd helpt bij het opvangen van zonne-energie. (Infrarood licht zorgt voor een groot deel voor de warmte van zonlicht.) Dit materiaal heet vanadium-oxide (VO2).

Glas dat energie kan opvangen

De eigenschappen van de doorzichtige VO2-coating veranderen met de temperatuur. Beneden een bepaalde temperatuur is het materiaal isolerend en laat het infrarood licht door om de ruimte te verwarmen. Boven 68 graden Celsius weerkaatst het materiaal het verwarmende infrarode licht juist. Daarnaast verstrooit het VO2 delen van het zonlicht, waardoor zonnecellen rond de randen van het glas die energie op kunnen vangen.

Glaspunt bovenop de laatste ontwikkelingen

Zo wordt het raam niet alleen een warmteregulator, maar ook een kleine energiecentrale. Natuurlijk is het allemaal nog toekomstmuziek. Maar wij bij Glaspunt zitten als altijd bovenop de laatste ontwikkelingen om onze klanten van de beste producten te kunnen voorzien. Tot die tijd doen we het met ons huidige assortiment, maar zelfs dat is al behoorlijk geavanceerd en up to date.

 

 

-->