icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
Logo feedbackcompany 9.2 / 10

Het 5x4 Hayes Lane Project

Dubbel glas in duurzaam nieuwbouw appartement© fivexfour.com

Het project is opgezet door ingenieursbureaus GHD en Felicetti, architectenbureau Arkit en de Universiteit van Melbourne. Het team heeft het ontwerp gemaakt voor een innovatief en en zo duurzaam mogelijk appartement. Het glazen appartement zal voor het eerst gebouwd worden tussen twee bestaande gebouwen in East Melbourne. De steeg tussen deze gebouwen is slechts vijf meter bij vier meter. Hiermee laten de ingenieurs zien dat het mogelijk is om op zeer beperkte bouwruimte duurzame woningen te ontwikkelen.

Het innovatieve appartement is bedoeld voor twee personen en het gebouw wordt drie etages hoog en geeft een uitzicht over de hele stad. De voorkant van het gebouw is grotendeels van glas gemaakt. Dit zorgt er voor dat het appartement licht en ruim oogt.

Glazenwoningen die duurzaam zijn

Ondanks dat een groot deel van het gebouw van glas is gemaakt, is het appartement luchtdicht en is het warmteverlies minimaal. Zo wordt er gebruik gemaakt van innovatieve isolatiematerialen die ervoor zorgen dat de dunne muren net zo weinig warmte door laten als een betonnen muur. Daarnaast heeft het appartement thermisch onderbroken kozijnen met hoog rendement dubbel glas. In de toekomst zullen er dan ook meer woningen voor een groot gedeelte uit glas bestaan.