icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
U kunt ons bellen op 0800-0003

Wij zijn 24/7 open

Draadglas in uw pand? Absoluut niet brandveilig


Veel bedrijfspanden, ziekenhuizen en trappenhuizen bevatten nog draadglas in kozijnen en deuren. Vroeger werd dit vaak toegepast als brandwerend veiligheidsglas. Maar we willen graag een fabel uit de wereld helpen: draadglas is GEEN veiligheidsglas! Tegenwoordig zijn de regels op brandveiligheid aangescherpt. Dit maakt dat veel gebouwen volgens de hedendaagse regelgeving niet voldoen aan de veiligheidsregels, terwijl zij dit voorheen wel deden. Door nieuwe ontwikkelingen zijn er veel betere opties op de markt die tijdens brand veel veiliger zijn. Wij vertellen u graag waarom u als ondernemer draadglas beter kan vervangen, voordat het te laat is.

 

Geen veiligheidsglas

Een van de belangrijkste nadelen: draadglas is geen letselbeperkend glas. Wanneer het glas breekt, in tegenstelling tot veiligheidsglas, valt het glas in hele scherpe stukken bij brand of inbraak. Dat er bij draadglas wordt gesproken van veiligheidsglas is dus ook zeer onterecht. Wilt u veilige beglazing die in sommige gevallen zelfs verplicht is, ga dan voor gehard gelaagd glas.

 

Niet gewapend tegen branddoorslag

Bij draadglas wordt het glas door de ijzeren draden bijeen gehouden. Dit zorgt ervoor dat de rook niet van de ene ruimte naar de andere wordt verplaatst. Maar dat is niet voldoende. Draadglas laat veel stralingswarmte door, omdat het niet isolerend is. Als er brandbare materialen achter dit glas staan, kan de brand als nog doorslaan naar andere ruimtes. Hoe groter de oppervlakte van draadglas, hoe groter de kans op branddoorslag. Daarom is tegenwoordig een maximum aantal vierkante meter draadglas van toepassing.

Hieronder een opsomming van het maximale aantal vierkant meter draadglas voor het aantal minuten brandwerendheid:

· 20 minuten brandwerendheid: 3,0 m2 per segment van 2,5 x 2,5 m

· 30 minuten brandwerendheid: 1,7 m2 per segment van 2,5 x 2,5 m

· 60 minuten brandwerendheid: 0,9 m2 per segment van 2,5 x 2,5 m

 

Het alternatief voor draadglas

Inmiddels hebben nieuwe ontwikkelingen en regelgeving draadglas ingehaald en vervangen voor brandwerend veiligheidsglas. Brandwerend veiligheidsglas is gehard glas met een lagere kans op breuk en letselschade. Het voorkomt branddoorslag veel beter dan draadglas. Ook zit er in dit glas geen vervelende draden en is daarmee kristalhelder, dus ook voor het oog een beter alternatief. Wilt u uw bedrijfspand renoveren dan is brandwerend glas het beste alternatief.

 

Neem uw verantwoordelijkheid, voordat het te laat is

Als gebouweigenaar of –beheerder bent u verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het pand, en daarmee tegelijkertijd verantwoordelijk voor de veiligheid van uw medewerkers of bewoners. Voorkom een eventuele ramp, vervang uw draadglas voor brandwerend veiligheidsglas: dit kan levens redden! Daarnaast kan de brandweer ook op dit punt handhaven. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan en creëer een veilige werk- of leefomgeving.

-->