icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
U kunt ons bellen op 0800-0003

Wij zijn 24/7 open

Isolerende raamfolie of nieuw glas: wat is beter?


Als u op zoek bent naar manieren om uw ramen beter te isoleren, dan heeft u waarschijnlijk al nagedacht over het gebruik van raamfolie. Hoewel isolerende raamfolie veel voordelen biedt en een gemakkelijke optie is, is nieuw glas vaak de betere keuze voor de lange termijn. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van zowel raamfolie als nieuw glas tegenover elkaar opwegen en uitleggen wat de betere keuze is voor de meeste huiseigenaren. 

Wat is isolerende raamfolie?

Raamfolie wordt aan de binnenkant van de ruit geplakt. Dit heeft een reflecterende laag, die de warmte naar binnen terugkaatst. Onder nieuw glas wordt het best isolerende glas verstaan, wat op dit moment HR++ glas en triple glas is. HR++ glas wordt op dit moment het meest gekozen, omdat de kozijnen dan niet meteen vervangen hoeven te worden. Bij triple glas dienen de kozijnen eerst vervangen te worden, doordat het glas meestal te dik is voor bestaande kozijnen.

Wij hebben de voor- en nadelen van isolerende raamfolie en nieuw glas voor u hieronder weergegeven.

Voordelen raamfolie

 1. Het kan gebruikt worden als het niet toegestaan is om uw ruiten te vervangen
 2. Raamfolie houdt in de zomer de warmte van de zon tegen
 3. Voor monumenten is raamfolie relatief goedkoop en makkelijk, omdat vacuüm glas en speciaal monumentenglas prijzig en lastig om aan te komen zijn.

Nadelen raamfolie

 1. Het kost bijna evenveel als HR++ glas, terwijl u er minder energie mee bespaart. Een vergelijking: jaarlijks bespaart u zo'n €10 per m2 met raamfolie. Met HR++ glas bespaart u jaarlijks zo'n €18 per m2, dat is bijna 2 keer zoveel!
 2. U heeft meer kans op een thermische breuk doordat temperatuurverschillen ontstaan in het oppervlak van het glas
 3. Veel zonwerende folie wordt onterecht als isolerende raamfolie verkocht. Dit houd de zon buiten, waardoor u juist meer energie gaat gebruiken. Ook wordt tot wel 40% van het licht tegengehouden, waardoor het donkerder in huis is
 4. Het is maar een tijdelijke oplossing. Als uw ruiten verouderen dan kunnen ze lek gaan. Heeft u verouderde ruiten? Dan is het verstandig om meteen uw glas te vervangen met HR++ glas. 

Voordelen nieuw glas

 1. Het is een investering voor de lange termijn, want glas gaat tientallen jaren mee. Zo bent u ervan verzekerd dat u weer jaren vooruit kan!
 2. Glas verhoogt de waarde van uw woning, o.a. doordat uw energielabel beter wordt. Met het oog op duurzaamheid en dat u uw woning ooit wilt verkopen is dat een groot pluspunt. Hoe beter het energielabel, hoe sneller uw woning wordt verkocht
 3. Het biedt meer comfort, doordat er meer warmte binnenblijft. HR++ glas isoleert tot wel 6 keer beter dan enkel glas, en 2,5 keer beter dan dubbel glas. Doordat er meer warmte binnenblijft bespaart u meer op uw energierekening.

Nadelen nieuw glas

 1. Het vervangen van uw ruiten brengt in eerste instantie kosten met zich mee. Gelukkig voor u is daar nu de ISDE subsidie voor, om u tegemoet te komen in de kosten. U krijgt tot wel 30% van de kosten vergoed
 2. Er is een relatief lange doorlooptijd verbonden aan HR++ glas en triple glas. Dit komt doordat veel mensen in Nederland hun woningen en panden aan het verduurzamen zijn. De doorlooptijd varieert per regio van een paar weken tot een paar maanden. 

Isolerende raamfolie of nieuw glas?

Met een betere isolatie, langere levensduur, hogere besparing op uw energierekening en een hogere waarde van uw woning biedt glas veel voordelen die niet kunnen worden geëvenaard door raamfolie. Folie wat op het raam geplakt wordt kost daarnaast vaak bijna evenveel als HR++ glas. Voor monumenten kan isolerende raamfolie wel een aantrekkelijke keuze zijn, omdat het goedkoper is dan vacuümglas of monumentenglas. Hoewel raamfolie een gemakkelijke oplossing kan zijn voor het verbeteren van de isolatie van uw ramen, is HR++ glas de betere keuze voor de lange termijn. 

Wilt u advies over het vervangen van uw ruiten met HR++ glas? Neem contact op met onze glasspecialisten.

Bron: Milieucentraal

 

-->