icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
U kunt ons bellen op 0800-0003

Wij zijn 24/7 open

Hoe kies je het juiste type glas? Tips en advies


Bent u van plan om uw ramen te vervangen, maar heeft u geen idee welk type glas u moet kiezen? Lees dan snel verder. Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee moet houden als u nieuw glas in uw ramen wilt. Dat maakt het lastig als u niet thuis bent in de wereld van glas. Het glas dat u kiest heeft namelijk een grote impact hebben op uw energierekening, veiligheid, geluidsisolatie, lichtinval en comfort van uw woning of pand. Maar geen zorgen, in dit artikel zullen we tips en advies geven om te helpen het juiste type glas te kiezen. Want hoe pakt u dat aan?

1. Bepaal het doel van het glas

Voordat u begint met het kiezen van het juiste type glas, is het belangrijk om te weten wat u precies zoekt en wat het doel van het glas is. Zo wilt u misschien wel een raam dat het geluid van de straat buiten houdt, of juist een raam dat een overvloed aan licht binnenlaat. Wellicht bent u op zoek naar glas dat niet alleen mooi is, maar ook beter bestand is tegen inbraken en beter isoleert. Door het doel van het glas te bepalen, kunt u gerichter kiezen tussen de soorten glas.

2. Bepaal het budget

Bij het kiezen van het juiste type glas is het budget vaak een belangrijke factor om rekening mee te houden. Maar wist u dat het investeren in HR isolatieglas op de lange termijn juist honderden euro's kan besparen op uw energierekening? Dus ook al lijkt het duurder in aanschaf, uiteindelijk bent u goedkoper uit en is het een slimme investering voor de toekomst.

Laat u uw woning of pand verduurzamen? Maak gebruik van de subsidie voor dubbel glas. Dat scheelt tot wel 30% van uw kosten.

3. Kies het juiste soort glas

Er zijn verschillende soorten glas verkrijgbaar, zoals floatglas, veiligheidsglas - gehard glas en gelaagd glas en isolatieglas. Elke type glas heeft andere eigenschappen en voordelen.

Floatglas is één van de meest voorkomende glassoorten ter wereld. Het wordt ook wel enkel glas genoemd, en wordt vaak geplaatst in situaties waarbij helderheid belangrijk is. Zo is floatglas het meest voorkomende glas voor kleine ramen en deuren.

Veiligheidsglas is dan weer geschikt voor toepassingen waarbij veiligheid een belangrijke rol speelt, zoals bij bedrijven, ramen waar iemand doorheen kan vallen of ramen die tot de grond komen. Gehard en gelaagd glas zijn beiden veiligheidsglas. Gehard glas wordt gebruikt in situaties waarbij er een hoger risico op breuk bestaat, zoals deuren, ramen en douchewanden. Mocht het glas breken, dan breekt het in kleine stukjes. Gelaagd glas is een combinatie tussen twee of meer glasplaten, die bij elkaar worden gehouden door een kunststof tussenlaag. Door deze tussenlaag valt het glas niet uiteen wanneer het breekt, maar blijven ze als kleine scherven aan elkaar geplakt. Gelaagd glas wordt bijvoorbeeld bij glazen gevels of autoruiten gebruikt.

Ten slotte is er isolatieglas, wat op dit moment vooral vanwege de energiebesparende factor veel gekozen wordt. Onder isolatieglas wordt dubbel glas, HR++ glas en triple glas verstaan. 

4. Kies de juiste dikte van het glas

De dikte van het glas speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Hoe dikker het glas is, hoe sterker en robuuster het is. Maar het is niet alleen de dikte die telt, het kiezen van de juiste dikte is ook belangrijk in combinatie met de kozijnen. Triple glas isoleert bijvoorbeeld goed, maar past meestal niet in bestaande kozijnen. HR++ glas daarentegen wel. HR++ glas isoleert uitstekend én past in de meeste kozijnen. Daarom is het een populaire keuze onder huiseigenaren en eigenaren van andere gebouwen. 

Zoals u kunt lezen zijn er meerdere factoreren waar u rekening mee moet houden om het juiste type glas te kiezen. Wilt u advies van een glasspecialist zodat u de juiste keuze maakt bij het vervangen van uw glas? Of bent u er al uit en wilt u de glaszetter van Glaspunt inschakelen?

Glaspunt plaatst glas in heel Nederland. Bij u straks ook?

Onze glasexperts staan graag voor u klaar! Bel gratis ons nummer of neem via het contactformulier contact op en ontvang een vrijblijvende offerte. 

-->