icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter

Nederlanders verspillen elk jaar bijna half miljard euro


Het onderzoek

Om tot een berekening te komen over hoeveel energie er jaarlijks verloren gaat bij u thuis via het raam, is het allereerst belangrijk om te weten hoeveel huishoudens enkelglas hebben. Deze informatie kunnen we halen uit het Onderzoek Energie 2014 van SUM.nl waar 716 respondenten meededen, wat dus een representatief beeld geeft over de Nederlandse bevolking. Hiervan heeft 81,1 procent dubbel glas en 14,1 procent zegt nog enkelglas te hebben. 4,8 procent van de respondenten weet het niet eens.

Groot verschil

Enkelglas heeft een U-waarde heeft van 5,6. Daarentegen heeft HR++ dubbelglas, wat tegenwoordig standaard is in nieuwbouw, een U-waarde van 1,2 of minder. Dat klinkt een beetje ingewikkeld maar de U-waarde is simpel gezegd een cijfer dat aangeeft hoeveel warmte er door glas wordt doorgelaten per graad Kelvin verschil tussen de binnen en buitenruimte, uitgedrukt in Watt per m². Duidelijk is dat het verschil groot is, aangezien enkelglas soms meer dan vijf keer zoveel warmte doorlaat.

De berekening

Van de ongeveer 7.300.000 woningen in Nederland bezit ongeveer 14,1 procent nog enkelglas, wat neerkomt op 1.029.300 woningen. Een gemiddelde woning beschikt over 20 m² aan ramen. ‘’Door enkel glas te vervangen met HR++ dubbelglas bespaart u gemiddeld 23 euro per vierkante meter, dit komt neer op een besparing van 460 euro per jaar per woning’’ aldus Ortwin Braaksma eigenaar van Glas.nl en directeur van Glaspunt. Dit zou betekenen dat Nederland gezamenlijk meer dan 473 miljoen euro onnodig verspilt.

Het punt van dit artikel is om een reële schatting te maken van en bewust te maken over de gigantische verspilling die plaats vindt. Begrijp ook dat standaard HR dubbelglas minder goed isoleert dan het type HR++. Een investering in HR++ dubbelglas is een investering voor uw huis op het gebied van kostenbesparing en duurzaamheid, waarvan het slechts een kwestie van tijd is voor u deze heeft terugverdiend.

nederlanders verspillen half miljard euro aan energie

-->