icon-mill icon-camera icon-add icon-circle icon-arrow icon-badge icon-bus icon-cancel icon-cat-1 icon-cat-2 icon-cat-3 icon-cat-4 icon-cat-5 icon-cat-6 icon-cat-7 icon-cat-8 icon-cat-9 icon-cat-10 icon-cat-11 icon-cat-home icon-chat icon-check icon-longarrow icon-marker icon-phone icon-phone-o icon-search icon-smiley icon-star icon-star-half icon-worker icon-write social-facebook social-googleplus social-linkedin social-twitter
U kunt ons bellen op 0800-0003

Wij zijn 24/7 open

Oorzaak condensvorming op dubbel glas en HR++ glas


In het voor- & najaar regent het bij Glaspunt ieder jaar weer telefoontjes over die vervelende condensvorming aan de buitenzijde op dubbel glas en HR++ glas. Reden voor ons om hier aandacht aan te besteden.

Het optreden van hinderlijke condensatie op beglazingen, een fenomeen dat zich op enkel glas voor een groot gedeelte van het jaar voordoet, wordt gezien als één van de voordelen van het plaatsen van isolerend dubbel glas. Toch kan het in bepaalde situaties gebeuren, dat zich ook op het isolerend Hoog Rendement dubbel glas condensatie voordoet. Het is feitelijk een bewijs van de hoge isolatiewaarde van dit type beglazing. 

Condensvorming aan de buitenzijde

Hoe werkt dit? Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur gecombineerd met een hoge relatieve luchtvochtigheid (de mist-periodes in het voor- of najaar). Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voor- of najaar! De condens verdwijnt vanzelf zodra de buitentemperatuur toeneemt en de luchtvochtigheid afneemt (vergelijk dit met uw auto, als u in deze periode de auto start heeft u de ramen van buiten beslagen, zet u de aanjager op warm aan dan verdwijnt de condens vanzelf zonder de ruitenwisser te gebruiken). Deze condensvorming ontstaat niet door een fout in het product, maar is juist een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van dit type beglazing (het laat de warme lucht niet door de beglazing heen naar buiten toe).

Condensvorming aan de buitenzijde komt maar in een beperkt aantal situaties voor, maar is helaas niet volledig te voorkomen. Het droogwrijven heeft geen enkele zin, zolang de buitentemperatuur laag blijft en de relatieve luchtvochtigheid buiten hoog is zal de condens ook na het droogwrijven terug blijven komen totdat de weersituatie zich aanpast, als dit eenmaal is gebeurd zal de condens vanzelf verdwijnen!

Condensvorming aan de binnenzijde

Dit komt niet door de dubbele beglazing, maar door de genoemde temperaturen en vochtigheid. Dit verschijnsel is te bestrijden door de vochtigheid omlaag te brengen en door beter te ventileren. Voor meer informatie over condensvorming aan de binnenzijde gaat u naar deze pagina

Condens tussen de ruiten in

Heeft u condens binnenin de spouw, tussen de ruiten in? Dan is uw ruit lek. 

Heeft u een vraag of wilt u dat we bij u langskomen?

Maak snel en vrijblijvend een afspraak

Boek direct uw glaszetter op locatie

-->